Vilniaus universitetas, Ekonomikos ir verslo administravimo fakultetas / Vilnius University, Faculty of Economics and Business Administration

Vadybos guru prof. Noriaki KANO vizitas Vilniuje

Šių metų birželio 9-10 d. Lietuvoje viešėjo pasaulinio garso vadybos guru, Tokijo universiteto profesorius, vadybos konsultantas Noriaki Kano. Vilniuje jis vedė seminarą – meistriškumo klasę savo sukurtos Patraukliosios kokybės (angl. Attractive  Quality) teorijos ir metodologijos klausimais. Lietuva yra jau 71 šalis, kur prof. N. Kano vedė mokymus minėta tematika. Šio mokslininko nuopelnų vadybos mokslams neįmanoma pervertinti. N. Kano yra keliolikos tarptautinių mokslo organizacijų vadovas ir jų valdybų narys, o už kokybės vadybos pasiekimus ir jos idėjų sklaidą pasaulyje yra apdovanotas prestižiniu E. Demingo prizu. N. Kano Patraukliosios kokybės koncepcijos svarbą bei tarptautinį pripažinimą patvirtina ir tai, kad į jo vedamus mokymus Vilniuje atvyko dalyviai net iš Italijos, Lenkijos, Rumunijos, Estijos, Latvijos ir kitų šalių.Seminare dalyvavo 6 Lietuvos aukštųjų mokyklų dėstytojai, jų tarpe gausiausias klausytojų skaičius buvo iš VU Ekonomikos fakulteto – ir dėstytojai, ir Kokybės vadybos magistrantai.

2016.06.10 Kano Askelavicius Adomaitiene Varanauskaite xx Serafinas

Mokymuose „apšildomąjį“ pranešimą tema „N. Kano patraukliosios kokybės koncepcijos taikymo Lietuvoje įžvalgos“ padarė EF profesorius, Tarptautinės kokybės profesionalų gildijos tikrasis narys Juozas Ruževičius. Pranešėjas pabrėžė, kad pagrindinis patraukliosios kokybės teorijos siekis – padėti nustatyti vartotojo kokybės vertinimą ir jos rodiklių suvokimą, remiantis klientų fizinio ir psichologinio pasitenkinimo produktu kintamaisiais. N. Kano modelis padeda geriau suprasti, kaip vartotojai jaučia ir vertina skirtingas prekės, paslaugos ar teikiamų siūlymų savybes, požymius, aspektus, leidžia suranguoti vartotojų poreikių prioritetus ir kt. Kitą vertus, Patraukliosios kokybės teorija siejasi su Emocinės  kokybės koncepcija, ir leidžia ištirti bei įvertinti įvairius vartotojų požiūrio į produktą ir jo vertinimų aspektus – holistinį,  pažintinį, emocinį ir kt. J. Ruževičius atskleidė keliolikos mokslinių tyrimų, kuriuos panaudodami N. Kano modelį bei metodologiją atliko EF dėstytojai ir magistrantai, svarbiausius rezultatus. Pranešėjas reziumavo, kad Patraukliosios kokybės koncepcija gali būti efektyviai pritaikoma kokybės valdyme, naujų produktų kūrime, organizacijos strategijos bei verslo planavime, procesų re-inžineringe, personalo vadyboje, studijose, moksliniuose tyrinėjimuose bei įvairių sričių paslaugų valdyme.

Šių neįkainuojamų mokymų iniciatorius ir organizatorius yra EF docentas, Lietuvos kokybės vadybos ir inovacijų asociacijos prezidentas Dalius Serafinas. 2016 m. pradžioje D. Serafinas išrinktas ir Tarptautinės kokybės profesionalų gildijos prezidentu. Tai atveria naujas galimybes EF dėstytojams  ir studentams susipažinti su vadybos pasaulinėmis naujovėmis, dalyvauti tarptautiniuose tyrimuose, kokybės olimpiadose bei konkursuose ir kt. Organizuotas renginys buvo unikali ir išskirtinė galimybė EF dėstytojams ir magistrantams geriau įsigilinti į N. Kano koncepciją bei atrasti naujas jos pritaikymo sritis, tobulinant verslo ir viešojo sektoriaus organizacijų veiklos vadybą ir kokybę. Prof. N. Kano buvo maloniai nustebintas VU EF magistrantų bei dėstytojų moksliniais tyrinėjimais ir publikacijomis, kuriuose jie pritaikė ir net išplėtojo jo patraukliosios kokybės teoriją, spręsdami veiklos kokybės tobulinimo klausimus naujose srityse – ir vaikų darželiuose, ir sveikatos priežiūros įstaigose, ir prekių ženklų kūrime bei jų vertės nustatyme, ir studijose, ir valdymo institucijose, ir įvairių sferų paslaugose.

Kalbėdamas apie visuotinės kokybės vadybos įgyvendinimą įvairiose šalyse, prof. Noriaki Kano pabrėžė visuomenės švietimo ir politinio bei ekonominio stabilumo svarbą. Šia mintimi jis dar kartą patvirtina, kad mūsų visų gyvenimo kokybė priklauso nuo kryptingo ir darnaus mokslo, verslo ir valstybės valdymo institucijų darbo.

Baigdamas mokymus prof. N. Kano palinkėjo EF dėstytojams ir magistrantams „nuolat kurstyti ir palaikyti kokybės aistrą bei liepsną visose savo veiklos srityse – moksliniuose tyrinėjimuose, studijose, dėstyme  ir kituose darbuose bei entuziastingai skleisti visuomenėje kokybės idėjas ir gerąsias praktikas“.

No Comments Yet

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *